Voor elk excuus een oplossing
Fruit is te duur
- Koop seizoensfruit: raadpleeg de seizoenskalender online of print hem af en geef hem een vaste plek in huis (bijvoorbeeld op de koelkast).
- Ga voor lokaal geteeld fruit: haal je fruit direct bij de boer (https://rechtvanbijdeboer.be). De landbouwer kan zelf zijn prijs bepalen en in ruil daarvoor krijg je verse en kwaliteitsvolle producten.
- Vermijd voedselverspilling: voedsel weggooien betekent ook geld weggooien. Koop niet meer fruit dan nodig, bewaar het op de juiste manier en verwerk de restjes in een smoothie of yoghurt
Fruit is saai
- Er zijn zoveel verschillende soorten fruit: van lekker zot tot fris zuur, van zacht tot hard, van tropisch tot lokaal en in alle kleuren van de regenboog. Variatie is belangrijk! Zo krijg je een brede waaier aan vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen.
- Fruit kan je met veel combineren in de keuken: combineer fruit met yoghurt of plattekaas, als zoet beleg oop een boterham of salades (appel bij geitenkaas, perzik bij tonijn, mango bij kippenreepjes). Mix fruit tot moes en gebruik deze in een smoothie of steek het in de diepvries om er een gezond ijsje van te maken.
Fruit is teveel werk
- Fruit schillen is niet altijd nodig: je bespaart schilwerk en dus tijd en je krijgt extra vezels binnen. Wist je dat een appel met schil bijna dubbel zoveel vezels bevat als een appel zonder schil? Vergeet friet niet te wassen voor gebruik.
- Kies voor hapklaar fruit bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, blauwe bessen, appel, peer, banaan of perzik.
- Koop bij weinig tijd een bakje in de supermarkt. Je vindt ze tegenwoordig in bijna alle supermarkten of lunchbars.
- Diepvriesfruit is gebruiksklaar, handig om te verwerken in yoghurt, havermoutpap of smoothies.
Ik vergeet fruit te eten
- Koppel fruit eten aan een andere gewoonte bijvoorbeeld neem elke ochtend één kiwi bij het ontbijt, één stuk fruit bij de koffie/thee in de namiddag of als dessert bij de lunch of warme maaltijd.
- Zet fruit standaard op je boodschappenlijst. Als je het niet opschrijft zal je het sneller vergeten.
- Bouw je fruitmomenten op. Eet je momenteel zelden fruit? Begin dan met één stuk fruit per dag en zorg voor voldoende variatie.
- Neem elke dag één stuk fruit mee in je werktas of boekentas. Als je het mee hebt naar het werk/school ga je het sneller opeten dan als je 's avonds thuis komt. Kies een leuk fruitdoosje en zet dit elke avond klaar, steek 's morgens het fruit erin.
- Leg fruit in het zicht. Zet thuis een fruitschaal op het aanrecht of op tafel of bureau. Hoe meer het in het zicht staat, hoe sneller je er naar zal grijpen.
Fruit is niet lang houdbaar
- Verschillende fruitsoorten kan je minstens één week of langer bewaren.
- Diepvriesfruit: weken tot enkele maanden
- Appelen, peren: 2-4 weken
- Kiwi's: 1-3 weken
- Bananen, mango, ananas, meloen, perziken, nectarines, druiven: enkele dagen tot 1 week
- Aardbeien, bessen, frambozen: slechts enkele dagen
- Bewaar fruit op de juiste manier
- Koelkast: appelen, peren, kiwi's, perziken, nectarines, druiven, aardbeien en klein fruit
- Koele ruimte of fruitschaal: bananen, citrusfruit (limoen, citroen), mandarijnen, sinaasappelen en exotische vruchten zoals ananas, mango en meloen.
- Versneden fruit en fruitsla zijn minder lang houdbaar omdat ze meer contact hebben met lucht. Dek alles goed af in de koelkast en consumeer het zo snel mogelijk voor een optimale kwaliteit.